Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje dużego trudu. czytaj więcej kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film