Kraków- nie tylko zabytki, lecz też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz ładne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.
kuchnia włoska Kraków rezerwacja
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków szukają gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy szukają oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich mogą o dużo przyzwoiciej poznać Kraków oraz jego okolice.