Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.
Wino hiszpańskie
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, że nie jest to sztywna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.